De fem elementer

Blogindlæg Smoon (540 x 675 px) (1)

Livsenergien (Chi) løber igennem din krop, præcis ligesom årstiderne løber igennem året. Livsenergien som omgiver dig, sørger for fysisk, mental og åndelig sundhed. Når Qi løber frit ud igennem kroppen via meridianerne (energibanerne), så er der balance og harmoni. 

En nedsat Qi kan skyldes blokering, stagnation eller ubalance i de fem elementer. Qi bevæger sig gennem meridianerne ud i kroppen, og den energi bruges på mange måder; Blodcirkulation, fordøjelse, tanke - aktivitet, immunsystem, stofskifte, m.m. Energien flyder i en bestem rækkefølge, den har sit eget ur. nemlig organuret. Organuret kan du høre mere om i Podcasten Organuret. 

Hvis du tænker over det, så har du sikkert allerede lagt mærke til, at din energi manifesterer sig forskelligt alt efter hvilken årstid, du befinder dig i. Om sommeren oplever vi typisk en større naturlig lyst til at bruge kroppen aktivt og vi har et større behov for at være sociale og igangsætte nye projekter. Omvendt oplever vi typisk en mere træg energi om vinteren, som skaber et større behov for hjemlig ro og hygge. Når din energi forandres, så forandres dine kropslige fornemmelser og dermed også dine behov og dit humør. 

Ifølge ældgammel traditionel kinesisk medicin, så repræsenterer hver årstid et element. 

Forår repræsenterer træ-elementet.
Sommer repræsenterer ild-elementet. 
Sensommer repræsenterer jord-elementet. 
Efterår repræsenterer metal-elementet.
Vinter repræsenterer vand-elementet. 

Energien i hvert element er den samme som den, der findes i naturen.
Træet er opadstræbende, ilden er impulsiv og varm, jorden er tung, metallet skelner og skiller ad og vandet flyder.

I naturen har de fem elementeren en nærende cyklus: 
Træ nærer ild med brænde,
Ild nærer jord med gødning, 
Jord nærer metal med opbevaring,
Metal nærer vand med nødvendige mineraler, 
Vand nærer træ med vanding til vækst. 

Den nærende cyklus er en mor/barn relation. Det betyder, at når der er balance i ét element, så har det energi nok til at føde og nære det næste element, som så føder og nærer videre. Det er et energi-kredsløb, og netop derfor er det vigtigt, at alle elementer er i balance.

De fem elementer har også en drænende og kontrollerende cyklus: 
Træ dræner jord - træet skygger for jordens vækst
Ild dræner metal - ild smelter metal
Jord dræner vand - Jorden kan dæmme og hæmme vandet
Metal dræner træ - øksen kan hugge i træet
Vand dræner ild - vand kan slukke ild

Denne drænende cyklus er ikke et energikredsløb på samme måde, men hvis et element er i ubalance, vil det dræne, kontrollere og slukke for et andet element. Når et element drænes, så påvirkes den nærende cyklus, fordi elementet ikke har nok energi/overskud til at nære det næste element i cyklussen.

Alle elementer findes i os mennesker
Alle fem elementer, og deres energier, findes inde i os, men vi har typisk ét element, som dominerer (måske kombineret med 1-2 sekundære elementer). Hvis vi lever et sundt liv - med sunde tanker, sund mad, nok søvn og ingen stress - så vil både krop og sind forblive afbalanceret og sundt. Men desværre er livet fuld af faktorer, som kan skubbe vores elementer ud af balance. Hvert element har specifikke mentale- og kropslige symptomer tilknyttet, så ved at skabe bevidsthed og tracke disse symptomer, kan man spore sig frem til, hvilket element, der er i ubalance. 

At kende dit element handler altså dybest set om at omfavne dig selv. Du skal blive bevidst om hvem du er, så du kan omfavne hele dig - både de positive og de negative sider. Elementerne hjælper dig med at skabe en bevidsthed om, hvordan dine styrker kan blive til svagheder og omvendt.

Det behøver ikke at være en svaghed, at have brug for alenetid.
Det behøver ikke at være en svaghed, at være utålmodig. 
Det behøver ikke at være en svaghed, at være indadvendt. 
Det behøver ikke at være en svaghed, at tage meget plads i et selskab. 

Mange gange taler vi om, at vi kan ændre vores tanker, og skabe et helt nyt jeg. At vi kan skabe den, vi drømmer om at være. 
Men hvis du spejler dig i et element, som ligger langt fra dit eget, så bliver det en meget hård kamp, som du måske aldrig vinder, fordi du kommer for langt væk fra dit autentiske jeg, dit sande element. 

Du skal i stedet opdage dit sande element og fokusere på at blive den bedste udgave af dig selv. 

Lær mere om de fem elementer her. 

Kærligst
Pernille

Find mere inspiration og viden på: instagram
Skab gode hverdage for dig selv med: gratis affirmationer